Festivalul filmului studentesc

Saptamana care tocmai s-a incheiat a avut loc festivalul de arta cinematografica studenteasca, editia cu numarul 25. Fiind deja la o editie aniversara, de sfert de secol, productiile au fost, am spune noi, un pic mai speciale fata de editiile trecute. Pentru cei mai putin familiarizati cu acest festival, trebuie mentionat ca este vorba de o serie de proiectii de filme realizate de studenti de la diferite facultati din tara, productii realizate in regim semiprofesional, sau amator.

Editia de anul acesta s-a desfasurat atat intr-o perioada atipica, cat si intr-o amplasare atipica. Fata de luna traditionala noiembrie, anul acesta festivalul si-a facut loc in ultima saptamana din octombrie. Iar locul traditional de la baza muntelui Tampa a fost inlocuit anul acesta cu tabara de la Tusnad. Ca o particularitate, anul acesta am putut de asemenea urmari cateva producatii straine, la invitatia speciala a organizatorilor, ale facultatilor tehnice din Hamburg si al celor de stiinte ale naturii din Toulouse, care au fost foarte bine primate de publicul studentesc amator de film.

Au fost transmise catre audienta idei indraznete, inovatoare, creative, transformatoare, iar mai toate productiile au avut in vedere si componenta sociala. Cateva cuvinte mai jos pe scurt despre peliculele care au ocupat podiumul.

Aurul a mers catre productia timisorenilor de la faacultatea de litere, cu o creatie in limba franceza dedicata convulsiilor sociale ale momentului, atat in Franta, cu deja celebra miscare a vestelor galbene, cat si in intreaga Europa. Un film care ne-a tinut in priza 90 minute si ne-a lasat finalul in suspans. Din punct de vedere ethnic, a fost exceptional de bine realizat, cu mici scapari la partea de subtitrare, de inteles oarecum: din cauza volumului mare de text care trebuia subtitrat, producatorul nu reusise sa finalizeze transcriptul in romana pana in preziua rularii filmului, asa ca a fost nevoit sa apeleze la o firma locala de traduceri ieftine franceza, mai ales in contextul  bugetului limitat al studentilor.

Locul al doilea l-au ocupat cei de facultatea de psihologie a universitatii din Iasi, cu o productie inspirata din fapte reale, in care distrubutia in roluri a fost realizata cu ajutorul celor de la faculatea de arta si film. Productia a atras atentia asupra dificultatilor cu care se confrunta studentii in primii ani de lucru, a inegalitatilor de tratament la locul de munca dar si asupra sanselor pe care unii reusesc sa le valorifice cu rezultate remarcabile. Impresia mea de critic de film a fost ca desi mesajul s-a transmis bine catre public, nu s-a pus sufficient de mult accent pe latura individuala. Tehnic, aceasta pelicula a fost la inaltime, mai ales din cauza ca grafica a fost dezvoltata in 4K.

Podiumul a fost incheiat de studentii de la facultatea de educatie fizica si sport in Bucuresti, cu o productie axata pe noile tehnologii din realiatea sociala online. Mi-a placut coerenta mesajului si faptul ca exista un puternic substrat educativ, care indeamna la reflexie pe toti cei care inteleg partial limitele si pericolole din online. Nu in ultimul rand m-a impresionat modul in care au jucat actorii, foarte aproape de stilul celor din industria profesionala de film, insa partea carei-a tras in jos foarte mult a fost productia tehnica, care nu s-a ridicat nici pe departe la inaltimea regiei.

Una peste alta, a fost un festival reusit si acum asteptam editia viitoare. Marea noutate incepand de anul viitor este ca festivalul se deschide catre exterior, urmand a se stabili parteneriate cu centre universitare din Cehia si Irlanda, iar din 2021 cu multe altele din restul continenului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.