„Destinație: București” – Un tur al celor mai frecventate 2 biserici ale orașului

După transformările urbane întreprinse în ultimii ani de comunism, bisericile orașului au fost printre cele mai afectate. Demolate, relocate și ascunse între blocuri, acestea au reușit să supraviețuiască, luând în continuare un bogat patrimoniu de artă și arhitectură religioasă. Mergem într-un tur al mai multor biserici ortodoxe ale orașului și descoperim secole de istorie care adună comunități active.

Prima oprire: Biserica Colțea, lângă Piața Universității. Contestabilul Mihail Cantacuzino a construit-o între 1695 și 1698, pe locul unei biserici din lemn care datează din 1641. Este considerat un monument reprezentativ al epocii brâncovenesti, combinând tehnici decorative ale tradiției locale cu influențe orientale, baroce și renascentiste târzii. Fresca exterioară este atribuită lui Pârvu Mutu, pictor muralist și bisericesc care a lucrat la mai multe ansambluri, multe dintre ele comandate de familia Cantacuzino.

Biserica este singurul element care amintește de mănăstire – spitalul „Sfinții Trei Ierarhi”, ansamblul înființat de Mihail Cantacuzino, a cărui statuie poate fi văzută în apropiere, în curtea Spitalului Colțea. Cu timpul, biserica a fost reparată și recondiționată în mai multe rânduri.

La intrare, găsim portalul de piatră, bogat decorat. Pe frontispici, putem vedea emblema lui Cantacuzino: vulturul cu cap dublu. Ușa din lemn este împodobită cu motive zoomorfe și florale, iar în interior găsim pictura refăcută în 1871 de Gheorghe Tattarescu. Fondatorii bisericii, Mihail Cantacuzino și soția sa, Maria (Marga), sunt, de asemenea, înfățișați în interior. Biserica păstrează iconostasul original, icoanele valoroase și multe alte momente de mobilier care datează de pe vremea ctitorilor săi, bogat și detaliat ornamentate.

Este miercuri dimineața, dar găsim deja mai multe persoane în interiorul bisericii. De asemenea, o doamnă se apropie, se închină înainte de a intra în curtea bisericii și, din nou, la intrarea în biserică. Ea tace intr-o rugaciune pentru cateva clipe, apoi se indreapta spre coltul unde se vand lumanari si icoane si cere „crism si tamaie”. Pe o masă orientată spre peretele opus vedem un pliant care anunță oferta de pelerinaje din acest an, care include destinații precum Italia sau excursii tematice – Biserici românești din Europa.

Lăsăm în urmă Biserica Colțea și mergem mai departe pe I.C. Bulevardul Brătianu pentru a ajunge la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima întreprindere cunoscută a prințului Constantin Brâncoveanu. Biserica, aproape de Orașul Vechi, se află într-un mic parc, unde se află și o statuie a prințului Constantin Brâncoveanu și Monumentul Kilometrului Zero.

Aceasta a fost concepută de arhitecții Horia Creangă și Ștefan Niculescu și proiectată de sculptorul Constantin Baraschi în 1938. Zărim un mic bazin, pe marginea căruia sunt scrise numele mai multor orașe din România. Printre orașele românești enumerate, se numără Chișinău (care acum face parte din Republica Moldova) și orașele care astăzi fac parte din Bulgaria, ca o mărturie despre epoca monumentului și granițele țării în momentul realizării.

Pe o parte a bisericii găsim locurile pentru aprinderea lumânărilor, etichetate separat „Vii” și „Adormiți”. O doamnă care tocmai a aprins o lumânare își pune din nou ochelarii de soare și pleacă, trecând pe lângă cei doi vechi arbori care stăteau în fața bisericii. Două mici plăci anunță publicul că aceștia sunt arbori protejați.

Ne apropiem de intrare în timp ce sistemul de sunet transmite un imn religios. Pe pridvorul bisericii, găsim un fragment din poezia „Rugăciunea unui dac”, înscris pe un perete. Poezia a fost scrisă de Mihai Eminescu, a cărei slujbă funerară a avut loc la această biserică. Un alt lucru care ne atrage atenția sunt culorile proaspete ale frescelor, de la poartă la interior, rezultatul unui proces de restaurare început în 2008.

Util:

Aproximativ jumătate din zilele legale libere din România sunt sărbători religioase. Acestea sunt: Vinerea Mare, Paștele Ortodox, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, ziua Sfântului Andrei și Crăciunul.

Acest material face parte dintr-un proiect din cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic „Destinație: București”, realizat de Primăria București prin Administrația Monumentelor Publice și a Patrimoniului Turistic (AMPT), conform unui site de stiri din Bucuresti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.