Ce trebuie sa stii despre ”vinul de gheata’?

Ce trebuie sa stii despre ”vinul de gheata’?

Intrebati orice expert in vin si acesta va va spune ca vinificatia este un proces complicat si laborios. Cu toate acestea, nu exista vin mai greu de produs decat vinul de gheata despre care multi dintre noi nici nu am auzit. Pe scurt, acesta este un vin dulce preparat din struguri congelati. Produsul final are niveluri de zahar comparabile cu bauturile carbogazoase precum Coca Cola. Pentru a fi calificat ca vin oficial de gheata, cantitatea de zahar rezidual la imbuteliere trebuie sa fie de cel putin 125 de grame pe litru. Fara un nivel ridicat de aciditate, vinul ar fi extrem de dulce si greu de consumat.

Cum se fabrica vinul de gheata

Exista mai multe metode pentru a produce un vin dulce obisnuit. Cea mai frecventa metoda este culesul strugurilor mai tarziu decat de obicei, cand sunt mai copti si implicit mai dulci. Vinificatorul poate opri procesul de fermentatie inainte ca tot zaharul sa fie transformat in alcool.

Cu toate acestea, vinul de gheata are propria sa abordare, iar raspunsul poate fi intuit dupa numele sau. Strugurii se recolteaza manual in conditii de sub 0 grade, de regula pe intuneric, iar pentru ca rezultatele sa fie optime este ideala recoltarea la o temperatura de -8 grade.

In conditii atat de severe, strugurii vor ingheta solizi, ceea ce presupune ca la presarea lor apa inghetata ramane pe presa, iar sucul de struguri rezultat va fi mult mai putin diluat si mai concentrat. Prin urmare, se obtine o concentratie mai mare de zahar. Aceasta procedura de presare poate dura, in functie de temperatura, intre o jumatate de zi si doua saptamani. Vinurile de gheata sunt extrem de populare in tari precum Austria, Germania si Canada. In plus, acestea sunt, de obicei, mai scumpe in comparatie cu vinurile obisnuite, costand peste 100 de lei.

Se crede ca aceasta metoda de fabricatie a fost descoperita intamplator. In timpul unei ierni deosebit de friguroase din 1794, vinificatorii din Franken, Germania, au decis sa nu recolteze toti strugurii de pe vita de vie pentru a hrani animalele care ratacesc.

Se pare ca si-au schimbat rapid planurile dupa ce rezervele existente de vin s-au epuizat si au optat in schimb sa recolteze si sa zdrobeasca strugurii inghetati. Nimeni nu s-a saturat de vinul delicios, dulce si cu arome intense care a fost produs, drept dovada pana la mijlocul secolului al 19-lea, tehnica castigase multa popularitate.

Vinul de gheata poate fi unul dintre cele mai dificile de produs vinuri, iar producatorii sunt la mana naturii. Exista multe lucruri care pot merge prost si pot periclita o intreaga recolta, cum ar fi protejarea strugurilor de daunatori si a face fata unui climat schimbator si imprevizibil. Cu toate acestea, vinurile obtinute sunt distinctive si minunate, motiv pentru care merita si pretul mai mare.

Cine este in cautarea unui vin de calitate poate sa se orienteze catre cele ale unor producatori renumiti. La Crama Budureasca nu se gasesc vinuri din gheata, dar exista multe altele care merita descoperite de catre impatimitii acestei bauturi. Un bun exemplu in acest sens este Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium. Vinul cucereste prin culoarea sa rosu rubiniu, avand arome de gem de prune si cuisoare. gustul intens de prune, mure, vanilie si piper negru se simte foarte placut. Taninurile sunt catifelate, ofera vinului o structura buna, dar si o textura cremoasa. Pentru obtinerea sa a fost nevoie de maturarea a jumatate din vin in baricuri de stejar pentru o perioada de 12 luni. Acceseaza link-ul https://budureasca.ro/vin-rosu/ si gaseste-ti noul preferat!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.